.


powered by Agones.gr (Stoixima)

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ PASSING GAME ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΚΑΙ Ο ΣΙΣΕ..


Ο.Σ.Φ.Π.- Π.Α.Ο.Κ.: Το passing game εφαρμόστηκε στο κατεξοχήν παιχνίδι της πασάς, την καλαθοσφαίριση, για να ανοίγονται διάδρομοι στις κλειστές άμυνες. Το εν λόγω σύστημα υιοθετήθηκε στο ποδόσφαιρο από τις μεγάλες ομάδες για να διασπούν διπλές άμυνες ζώνης των λεγόμενων μικρών ομάδων που ικανοποιούνταν και από την ισοπαλία. Πρώτη φορά όμως, είδα ομάδα να κρατάει την μπάλα στα πόδια της και να θέλει να παίξει passing game στη δική της άμυνα. Ο λόγος βέβαια για τον Π.Α.Ο.Κ. που έπεσε στην παγίδα που έστησε ο Βαλβέρδε. Με τη μπάλα στα πόδια του άλλαζε πάσες στην άμυνα με αποτέλεσμα (μαθηματικά αναμενόμενο) να γίνει το λάθος και να προέλθει το πρώτο γκολ. Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ έξυπνα στον αγώνα, άφησε τον Π.Α.Ο.Κ. να «φτιάξει» παιχνίδι, την στιγμή που ερυθρόλευκοι κρατούσαν δυνάμεις και περίμεναν να χτυπήσουν την κατάλληλη στιγμή. Ο Χάβος μετά το 1-0 δεν υπήρχε τίποτα να αλλάξει στην ομάδα του καθώς ήδη είχε την κατοχή και ο Ολυμπιακός ήταν ήδη κλεισμένος από το πρώτο δευτερόλεπτο. Η αποβολή του Ίβιτς απλά έκανε πιο βατό τον δρόμο που με απίστευτη μαεστρία άνοιξε ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό των πολλών απουσιών για να φτάσει στη νίκη.
Παναθηναϊκός- Ηρακλής: Ο Γηραιός ούτε στον Άγιο Βασίλη δε θα τολμούσε να ζητήσει να προηγηθεί με 2-0 στο πρώτο 20λεπτό μέσα στο Ο.Α.Κ.Α. με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Παρ’ όλα αυτά συνέβη. Το Τριφύλλι πίεσε θέλοντας να φτάσει γρήγορα στο γκολ, ξεχάστηκε αμυντικά και στην πρώτη ουσιαστικά αντεπίθεση ο Ηρακλής άνοιξε το σκορ με την αποκάλυψη Σολτάνι. Μέσα σε μόλις ένα λεπτό έγινε και το 2-0 και κάπου εκεί ο Ουζουνίδης αλλά και η άμυνα του Ηρακλή ξεγυμνώθηκαν μπροστά στον Σισέ. Η μαγεία του σκορ συνεπήρε γλυκά τον Ουζουνίδη που αφέθηκε και το πλήρωσε. Η ομάδα του συνέχισε να βγαίνει όλο και πολύ μπροστά και τελικά το πρώτο γκολ ήρθε με τους αμυντικούς να είναι πέντε μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή και τα αμυντικά χαφ στη μεσαία γραμμή. Το άγχος άλλαξε πλευρά, ο Σισέ (που πλέον σκοράρει και σε ντέρμπι) δικαιολόγησε και πάλι τα λεφτά του και η ανατροπή ήρθε φυσιολογικά.
Καβάλα- Α.Ε.Κ.: Από το, «να κλέψουμε το πρωτάθλημα από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό», ο Μανόλο Χιμένεθ βλέποντας την ομάδα του κατέληξε στο, «ας γίνουμε λίγο σοβαροί και ρεαλιστές». Για ακόμη μία φορά ασύνδετη, με τις γραμμές να έχουν αποστάσεις και μοναδικοί παίκτες που έχουν κίνητρο, αυτοί που παίρνουν μεταγραφή και γνωρίζουν ήδη πώς να κλωτσούν το τόπι. Από κει και πέρα παίκτες χωρίς ποιότητα με κάποια πυροτεχνήματα στην απόδοση τους και βέβαια ποδοσφαιριστές που και λόγω ηλικίας θα έπρεπε να είναι στη δεύτερη γραμμή και να βοηθούν μόνο όταν τους ζητηθεί και όχι να αποτελούν το βασικό κορμό. Η Καβάλα με οπαδό τον Μάκη Ψωμιάδη κάνει πρωταθλητισμό και μάλιστα με αυτόματο πιλότο. Όπως έλεγαν και οι ποδοσφαιριστές της στα πηγαδάκια, «ο προπονητής (Οκούκα) ούτε στις προπονήσεις δε μας λέει τι να κάνουμε, όχι στο παιχνίδι».
Άρης- Κέρκυρα: Δίκαια η Κέρκυρα διαμαρτύρεται και ο Τεννές ζητάει σεβασμό σε όλες τις μικρομεσαίες ομάδες. Ποιος θα τον ακούσει; Ο Άρης δεν διαθέτει αμυντικούς στυλοβάτες. Αυτό όμως σημαίνει περισσότερη κούραση για τα χαφ και άρα κακές επιλογές και λιγότερη βοήθεια στην επίθεση. Σε συνδυασμό και με την απουσία «δεκαριού».. απορώ γιατί απορεί ο κόσμος του Άρη για την επιθετική δυσλειτουργία της ομάδας.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΑΡΗ


Όλοι αναρωτιούνται τις πταίει στον φετινό Άρη. Από το παιχνίδι με την Athletico και Bayern σε αυτά με τα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Δε γίνεται οι ποδοσφαιριστές να «ξεχνούν» την μπάλα που γνωρίζουν σε τρεις ημέρες και να τη θυμούνται μετά από τρεις ημέρες και πάλι. Το rotation στον Άρη δεν υφίσταται. Πλην 2-3 παικτών όπως ο Κασναφέρης και ο Πορτίγια όλοι οι υπόλοιποι παίκτες έχουν μέσο όρο 5-6 παιχνίδια στα πόδια τους. Άρα άλλο είναι το πρόβλημα στον Άρη. Οι κίτρινοι δεν έχουν βάλει στόχους τη φετινή σεζόν. Όλα τα παιχνίδια τα βλέπουν το ίδιο. Σε έναν πόλεμο όμως με πολλές μάχες δεν γίνεται να πολεμάς με τον ίδιο τρόπο συνέχεια, χρειάζεται στρατηγική. Ο Άρης δεν έχει οριοθετήσει όμως τους στόχους του και άρα δεν έχει στρατηγική. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό σενάριο λέει πως εντέχνως σύσσωμη διοίκηση και προπονητής έχουν βάλει στόχο την Ευρώπη όχι για να κάνουν καλή πορεία αλλά για να έχει η ομάδα καλή εικόνα, όπως συνέβη και στη Bay Arena. Έτσι το κασέ των ποδοσφαιριστών ανεβαίνει και ο Άρης μπορεί να μοσχοπουλήσει ποδοσφαιριστές που δεν αγόρασε και να κλείσει τρύπες. Την ίδια στιγμή ανεβάζει και το κασέ του ο Κούπερ που πήρε μια ομάδα που στην Ελλάδα δεν μπορεί να περάσει τα Τρίκαλα και βρίσκεται στην 5η θέση και στην Ευρώπη παρουσιάζει ένα αξιοπρεπές σύνολο με τη δική του μαεστρία. Και όλοι μένουν ευχαριστημένοι. Άλλωστε ποιος θα αγόραζε έναν Χαβίτο που θα βάλει ένα γκολ με την Λάρισα μπροστά σε ένα Χαβίτο που βάζει γκολ απέναντι στην Athletico.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΤΡΕΛΟ «ΠΑΟΚΣΑΚΙ» ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ Ο… ΦΑΪΣ

Προσπάθησα να σκεφτώ γιατί θέλει ο Σαουδάραβας φίλος του Ζαγοράκη να επενδύσει στον Π.Α.Ο.Κ.. Τι έχει να κερδίσει κάποιος από ένα μαγαζί που έχει βεβαιωμένα χρέη 45 εκ. €;
Το FFPR ή αλλιώς Financial Fair Play Rules της UEFA ισχύει για τις ομάδες που θα συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο κανονισμός ήδη ισχύει αν και τις πρώτες κυρώσεις ουσιαστικά θα τις δούμε το 2014. Ο κανονισμός αυτός λοιπόν λέει ότι τα επόμενα χρόνια (υπάρχει μια μεγάλη μεταβατική περίοδος), οι ομάδες πρέπει να ξοδεύουν όσα εισπράττουν από τηλεοπτικά, εισιτήρια, διαφημίσεις, μάρκετινγκ και από τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Και μετά από όλα αυτά μένει το γήπεδο. Ο Σαουδάραβας μπορεί να επενδύσει στο γήπεδο, μπορεί να πει κάποιος, και βέβαια να ανεβάσει τον Π.Α.Ο.Κ. πολλά επίπεδα. Γιατί όμως πρέπει να αγοράσει τις μετοχές του δικεφάλου για να επενδύσει στο νέο γήπεδο; Θέλει λοιπόν να κάνει το νέο γήπεδο ο Φαΐς αλλά η οικογένεια του Π.Α.Ο.Κ., στην καλύτερη περίπτωση, προστατεύοντας τα συμφέροντα της ομάδας θέτει όρους, καθώς η Τούμπα ανήκει στον Ερασιτέχνη. Τα «παίρνει» λοιπόν ο ιδιόκτητης λεφτάς και πάει και κάνει δικό του γήπεδο σε δικό του χώρο με μέγιστο κέρδος για τον ίδιο και βέβαια μικρότερο για την ομάδα. Για τα επόμενα 30-50 χρόνια ο Π.Α.Ο.Κ. μπορεί να πληρώνει το λάθος μια στιγμής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Φαΐς δεν είναι τρελό «ΠΑΟΚσάκι» από μικρός.
Τα γήπεδα για τις ομάδες αποτελούν επένδυση για τις επόμενες 10ετίες και κάθε ομάδα πρέπει να κάνει το καλύτερο σήμερα για να έχει ο σύλλογος το μέγιστο κέρδος σε έναν νέο οικονομικά αθλητικό κόσμο.