.


powered by Agones.gr (Stoixima)

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Το χρονικό μιας ένστασης που τελικά δεν έγινε

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε την Τρίτη (27/10) από τον Πανσερραϊκό με 1-3 στο δημοτικό στάδιο των Σερρών πραγματοποιώντας άλλη μια φορά προβληματική εμφάνιση, αλλά οι γηπεδούχοι χρησιμοποίησαν αντικανονικά και έκτο αλλοδαπό ποδοσφαιριστή κατά την διάρκεια της αναμέτρησης. Απροσεξία η οποία λίγο έλλειψε να αχρηστεύσει μία σπουδαία νίκη-πρόκριση επί του νταμπλούχου Ελλάδας. Τα «λιοντάρια» του βορρά έπαιξαν με 6 ξένους ποδοσφαιριστές για τέσσερα λεπτά, με αποτέλεσμα να έχει το δικαίωμα ο Ολυμπιακός να κάνει ένσταση. Οπως λέει η προκήρυξη του Κυπέλλου Ελλάδας, στο άρθρο 7, εδάφιο στ', αναφέρεται καθαρά ότι για τις ομάδες της Β' και Γ' Εθνικής ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στον καταρτισμό της ενδεκάδας με αυτούς που προβλέπει το άρθρο 19 παράγαρφος 6 και 7 του Κανονισμού επαγγελματικών πρωταθλημάτων.
Συγκεκριμένα, ο Παπάζογλου αντικαταστάθηκε στο 74' από τον Καλί και από πέντε (είναι το ανώτατο όριο), βρέθηκαν έξι παίκτες στην 11άδα των σερραιών χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ελλάδας (Τάντιτς, Καλί, Σκάγκλια, Λεοζίνιο, Κάστρο, Ριμόλντι).Τρία λεπτά αργότερα, ο Ογιος αντικατέστησε τον Τάντιτς με τον Κωνσταντινίδη αλλά το λάθος είχε ήδη γίνει και ο Ολυμπιακός είχε το δικαίωμα να κάνει ένσταση εντός 48 ωρών και να πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά.
Μετά όμως από σκέψη και αφού συμβουλεύτηκε τους νομικούς του, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να μην ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα που είχε. Ετσι, δεν αλλάζει τίποτα, η νίκη του Πανσερραϊκού ισχύει και ο Ολυμπιακός βρίσκεται εκτός κυπέλλου.Δεν ήθελε κατ εμέ να ανοίξουν οι ίδιες ιστορίες με την Καλαμαριά που μόνο κακό θα έκαναν και θα πλήγωναν ανεπανόρθωτα το image του Ολυμπιακού. Δεν είναι δυνατόν να επικαλείσαι 3 λεπτά αγώνα για μια ήττα ολοκάθαρη απο μια ομάδα β΄ εθνικής που την ήθελε όπως φάνηκε πολύ περισσότερο.. Το είχα τονίσει άλλωστε ότι το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι πολύ μικρό και κάπου θα έβγαινε η κούραση απο τα συνεχόμενα παιχνίδια.
Η Π.Α.Ε. Ολυμπιακός εκτιμώντας ότι η παράβαση στην οποία υπέπεσε η Π.Α.Ε. Πανσερραϊκός κατά τον χθεσινό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος αποτελεί ένα στιγμιαίο ανθρώπινο λάθος, αποφάσισε να μην υποβάλλει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα.
Θα μπορούσαν και από την πλευρά τους, οι ομάδες της Β’ Εθνικής να κάνουν ένσταση επικαλούμενες έννομο συμφέρον για το γεγονός ότι ο Γκιγέρμo Όγιος χρησιμοποίησε έξι ξένους παίκτες στα τελευταία λεπτά του ματς με τον Ολυμπιακό. Όμως ούτε αυτό πρόκειται να συμβεί και το όλο θέμα είναι στα χέρια πλέον της ΕΠΟ που από την πλευρά της ασφαλώς θέλει να διασφαλίσει την τήρηση των κανονισμών της διεξαγωγής του κυπέλλου. Ομως κινδυνεύει να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί έτσι τα συμφέροντα του Ολυμπιακού, ο οποίος και έχει χρησιμοποιήσει τον όρο "στιγμιαίο ανθρώπινο λάθος" στην ανακοίνωσή του.
Έντονες φήμες βγήκαν ότι το παιχνίδι ήταν στημένο. Κάποιοι λέει που έπαιξαν το "3-1" κέρδισαν 15 εκατομμύρια; Η ΥΠΕΕ δέχτηκε καταγγελίες για πρόσωπα που ανήκουν στον χώρο του Ολυμπιακού και άρχισε ήδη την έρευνα. Δέν θέλω να πιστεύω ότι συνέβη κάτι τέτοιο καθώς θα επεκταθεί η βρώμα και η δυσωδία του ελληνικού ποδοσφαίρου για άλλη μια φορα..

ΘΑΝΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Η απόσταση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού με τις υπόλοιπες ομάδες έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, όπως δείχνουν οι αριθμοί. Μετά και το τέλος της όγδοης αγωνιστικής οι δύο "αιώνιοι" ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 22 βαθμούς, εννιά περισσότερους από τον τρίτο της βαθμολογίας, Αρη μόλις μετα το πέρας της 8ης αγωνιστηκής και όλα δείχνουν οτι οδηγούμαστε σε ένα πρωτάθλημα δυο ταχυτήτων.
Είναι η πρώτη φορά που οι 2 πρώτοι ξεφεύγουν με τόση διαφορά απο τόσο νωρίς στο πρωτάθλημα.Ολυμπιακός και Παναθηναικός μάλιστα το έχουν καταφέρει αυτό χωρίς να έχουν παίξει ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών. Ο ολυμπιακός παίρνει παιχνίδια κυρίως με την κεκτημένη ταχύτητα που του έχουν προσδώσει τα συνεχόμενα πρωταθλήματα δίχως να εντυπωσιάζει με ενα αρκετά περιορισμένο ρόστερ,έχοντας παράλληλα καταφέρει να περάσει απο τις 3 ποιο δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος (Αλκαζάρ,Τούμπα,ΟΑΚΑ).Από την άλλη ο Παναθηναικός δυσκολεύεται αλλά για πρώτη φορά μετα απο χρόνια έχει ξεκινήσει χωρίς μεγάλες απώλειες βαθμών απο τους "μικρούς" κάτι που τον ταλαιπορούσε και τον οδηγούσε στην απώλεια του τίτλου. Έχοντας μάλιστα ηγέτη τον Κατσουράνη που έχει δώσει στην ομάδα 10 από τους 22 βαθμούς και τον και όχι τον πολυδιαφημισμένο και υπερεκτιμημένο Σισέ.
Βέβαια οι λόγοι που οι 2 αυτές ομάδες έχουν ξεφύγει δεν είναι μόνο καθαρά αγωνιστικοί. Είναι και η γνωστή λαική έκφραση ότι δίνεις παίρνεις.. Ο Παναθηναικός έχει δώσει γύρω στα 40 εκατομύρια ευρώ τα 2 τελευταία χρόνια παίρνοντας παίκτες τύπου Λέτο,Κατσουράνη,Σισε,Ζιλμπέρτο Σιλβα και ο Ολυμπιακός έχει κάνει πολύ ποιοτικές προσθήκες και σε καλές ηλικίες Γκαλέτι,Μαρέσκα,Μελλμπεργκ παίκτες οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν σε επίπεδο πρωταθλητισμού με τους παίκτες των άλλων ομάδων αλλά και τα συμβόλαια τους είναι προυπολογισμοί σε μπάτζετ ολόκληρης ομάδας «β’ ταχύτητας»!!
Η ΑΕΚ φαίνεται να ξέμεινε από ρευστό και μειώνει τα συμβόλαια συνεχώς ενώ ο ΠΑΟΚ λειτουργεί μάλλον σαν ποδοσφαιρικός ΟΑΕΔ της Ευρώπης από την μια και σαν εκτροφείο εγχώριων ποδοσφαιριστών από την άλλη με σκοπό την μεταπώληση.Ο Άρης διαθέτει καλή ομάδα σε επίπεδο ρόστερ αλλά ο προπονητής φαίνεται να είναι τουλάχιστον μέτριος και δεν βοηθάει καθόλου την ομάδα από τον πάγκο.Και οι 3 λοιπόν δεν πάνε για τίποτα παρά για ένα καλό πλασσαρίσμα μέσα στην 1η πεντάδα και ίσως την κατάκτηση του κυπέλου που δεν πάυει να είναι ένας τίτλος και αυτός.. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν πονάει κάποιους. Αξιοσημείωτο επίσης της φετινής σεζόν είναι ότι ο τρίτος της βαθμολογίας με την πρώτη ομάδα που βρίσκεται κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού απέχει μόλις δύο νίκες ή αλλιώς έξι βαθμούς δηλαδή με ένα αρνητικό ντεμαράζ μπορεί να δούμε την ευχάριστη έκπληξη έως τώρα Εργοτέλη να βρίσκεται κοντά σην ζώνη του υποβιβασμού.
Σε λίγες μέρες έρχεται το ντέρμπι κι εκεί θα φανεί ποια είναι η καλύτερη ομάδα και ποια αξίζει τον τίτλο γιατί δεν βλέπω τους υπόλοιπους να μπορούν να απειλήσουν αισθητά αν και βρισκόμαστε μόλις μετά το τέλος της 8ης αγωνιστικής..
ΘΑΝΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΑΛΛΟ E.O.K. ΚΑΙ ΑΛΛΟ F.I.B.A.

Μπορεί ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να αποτελούν το 'Κωλονάκι' του ελληνικού Μπάσκετ, ώστόσο υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, η άλλη πλευρά του νομίσματος, τα 'Εξάρχεια' της ελληνικής καλαθόσφαιρας. Σε αυτό τον κύκλο των 'χαμένων' ομάδων ανήκουν ιστορικές ομάδες και μία εξ αυτών είναι η Α.Ε.Κ.. Διαβάζοντας λοιπόν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση, γράφεται ότι η Α.Ε.Κ. βρίσκει λύση με τη βοήθεια του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. και της Ε.Ο.Κ.. Όλα αυτά συμβαίνου την ίδια στιγμή που η F.I.B.A. έχει απαγορεύσει την έκδοση δελτίων ξένων παικτών στην Ένωση. Μάλιστα, το ρεπορτάζ συνεχίζει λέγοντας ότι ομοναδικός ξένος που θα έχει δικαίωμα συμμετοχής είναι ο ΜακΓκραθ, επείδη πέρυσι αγωνίστηκε στο Αιγάλεω και το δελτίο του βρίσκεται στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης!!! Άραγε διαφορετιοί νόμοι ισχύουν στην στην παγκόσμια ομοσπονδία Μπάσκετ και άλλοι στην ελληνική;