.


powered by Agones.gr (Stoixima)

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

...ΓΑΡΓΑΡΕΣ ΚΑΙ... ΜΠΟΥΦΟΙ!!

Δεν υπάρχει τίποτα που να με θλίβει περισσότερο από τους ανακόλουθους ανθρώπους. Άνθρωποι που δημιουργούν καταστάσεις χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες μόνο και μόνο για να μη φανούν 'λίγοι'. Σίγουρα όλοι κάνουμε λάθη. Λάθος εκτιμήσεις, λάθος προβλέψεις με αποτέλεσμα να αλλάζουμε γνώμη και να φαινόμαστε έστω και στιγμιαία ανακόλουθοι. Αυτό όμως που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι άνω ποταμών. Από την Κυριακή κιόλα δεν είχαμε διαιτησίες σε κάποιους αγώνες. Το σενάριο έμεινε ίδιο και στα εξ' αναβολής παιχνίδια. Και κάπου εκεί έρχονται στην επιφάνεια αντιλήψεις και συμπεριφορές. Οι δημοσιογράφοι (κάποιοι) και οι εφημερίδες (κάποιες) ανάλογα με το που πρόσκεινται, είδαν κακές διαιτησίες σε μερικά παιχνίδια αλλά στο 'δικό' τους όλα κύλησαν ομαλά και μείνανε στη νίκη. Αλλά αυτό είναι το εύκολο κομμάτι της υπόθεσης. Το άλλο κομμάτι, το δύσκολο, έχει να κάνει με τις ομάδες και ειδικά με τους προέδρους τους. Βγαίνει από το Ο.Α.Κ.Α. ο Νίκος Θανόπουλος και μιλάει για τη διαιτησία 'που όλοι είδαμε'. Φωνάζουν οι οπαδοί και λένε: «Πρόεδρε χτύπα το χέρι στο τραπέζι, τι είναι αυτά τα αίσχη και αυτές οι πολυκατοικίες που δεν παίζουν μόνο στο Mega αλλά και στο Novasports».. Ο οπαδός ανεβάζει πυρετό και οργίζεται. Ανάλογα πράγματα συμβαίνουν και στον Βορρά με τον έτερο αδικημένο 'δικέφαλο'. Περιμένουμε λοιπόν στη συνεδρίαση της Super League να βγάλουμε λαβράκι με αυτά που θα ειπωθούν και με τα όσα θα διαδραματιστούν. Και τελικά έτσι συνέβη. Αλλά όχι με τα όσα ελέχθησαν και συνέβησαν, αλλά ακριβώς με το αντίθετο.. Με τα όσα δεν ειπώθηκαν και δεν έγιναν. 'Γαργάρα' έκανε ο Νίκος Θανόπουλος τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι. Η μόνη αναφορά έγινε στα ανθρώπινα λάθη και στην αρχή του πρωταθλήματος. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όλα είναι καλά και συνεχίζουμε. Στον αντίποδα ο Θοδωρής Ζαγοράκης,δεν μπήκε καν στη διαδικασία να στείλει κάποιον στη συνεδρίαση της Super League. Η δικαιολογία βεβαίως είναι ότι παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος της Π.Α.Ε. στη Super League Βασίλης Γκαγκάτης. Ολόκληρος Π.Α.Ο.Κ. δεν βρήκε έναν άνθρωπο να τον στείλει στην Αθήνα!! Που κανονικά θα έπρεπε να κατέβει ο ίδιος ο Ζαγοράκης παρά τις όποιες εξελίξεις. Όμως τίποτα. Βγάζουν οι ομάδες ανακοινώσεις για τις διαιτησίες και προκαλούν τους οπαδούς. Και στο μοναδικό όργανο που θα μπορούσαν να μιλήσουν και να ψάξουν λύση για το θέμα, κάνουν 'γαργάρες' με τον έναν ή άλλο τρόπο. Ο μόνος που 'βγάζει καρκίνο' είναι ο οπαδός που τον λένε.. μπούφο!! Γιατί όταν βλέπω τον οπαδό να βγαίνει στα ραδιόφωνα και να βγάζει πίκρα, στεναχώρια και οργή, και όταν οι αρμόδιοι κάνουν 'γαργάρες' ενώ συγχρόνως βγάζουν ανακοινώσεις είναι απλά σαν να αποκαλούν τον οπαδό μπούφο. Έτσι απλά. Από τη μία κάνουν 'γαργάρες' και από την άλλη πουλάνε οπαδιλίκι σε ποιους άλλους.. στους μπούφους..

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΑ

Σίγουρα κάποιος μπορεί να είναι και οπαδός και κερατάς χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να είναι και τα δύο συγχρόνως. Αλλά ποια μπορεί να είναι η ομοιότητα δύο διαφορετικών προσώπων που ο ένας έχει μια τη μία ιδιότητα και ο άλλος την έτερη; Εκτός βέβαια, του ότι και οι δύο έχουν να κάνουν με πόρνες, όπως δήλωσε κατά το ήμισυ ο Ίβιτσα Όσιμ.. Ο κερατάς επειδή αγαπάει την γυναίκα του μόλις αντιληφθεί την απάτη αρχίζει να μονολογεί: «Η γυναίκα του γείτονα όμως πήγε με δύο άντρες συγχρόνως.. Άσε που τη γυναίκα του διπλανού την πήραμε όλοι στη γειτονιά. Μου υποσχέθηκε κιόλα ότι δε θα το ξανακάνει και ότι ήταν η πρώτη φορά, είχε πιει κιόλα». Έτσι και ο οπαδός. Ψάχνει συνεχώς να βρει δικαιολογίες για να μπορέσει να συνεχίσει να 'είναι' με την αγαπημένη του.. ομάδα. Αρχίζει λοιπόν τις δικαιολογίες λέγοντας: «Ναι, με ευνόησε η διαιτησία αλλά πέρσι με έσφαξε σε εκείνον τον αγώνα. Άσε που τους άλλους συνέχεια τους δίνει πέναλτι ανύπαρκτα. Και για χρέη.. και σε άλλους έχει διαγράψει γιατί όχι σε μένα», και κάπως έτσι λοιπόν βρίσκει άλλοθι για να συνεχίσει να αγαπάει την ομάδα του παρά τα 'κέρατα' που βλέπει στον καθρέφτη που λέγεται tv κάθε Κυριακή. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που είναι περισσότερο ρομαντικοί και που αγαπούν ομάδες λιγότερο όμορφες, μικρότερης εμβέλειας. Γι' αυτούς, το μόνο ρητό που μου έρχεται στο μυαλό είναι: Αν παντρευτείς άσχημη θα είναι ποινή, αν παντρευτείς όμορφη θα είναι κοινή..

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ!

Επειδή συμβαίνει να γίνομαι αποδέκτης πολλών e-mail που αφορούν τις μεταδόσεις και τις περιγραφές ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά ακούω και στο ραδιόφωνο τις αντιδράσεις και τις ευαισθησίες των ακροατών, δεν μπορώ παρά να μπω στον πειρασμό να αναφέρω τις παρακάτω προσωπικές απόψεις. Και αδιαφορώ αν συμφωνήσετε ή όχι. Ούτε με ενδιαφέρει να πείσω κανέναν, απλά με ενοχλούν αυτά που διαβάζω και το καταθέτω. Αλλωστε σέβομαι, όπως θα καταλάβετε, την όρασή σας. Για την κρίση σας δεν μπορώ να ξέρω... Σε ένα ρυθμό τρέλας που το σύστημα έχει βάλει τη ζωή μας και την έλλειψη μέτρου και επιπέδου, έχει παρεξηγηθεί ο ρόλος του δημοσιογράφου που περιγράφει ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Το πρώτο και σημαντικό είναι ότι ο δημοσιογράφος δεν έχει θεσμικό ρόλο ώστε να δίνει ετυμηγορία, για το αν μια φάση είναι πέναλτι ή οφσάιντ ή φάουλ ή αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Κάνει μια προσωπική εκτίμηση, που ωστόσο...
α. Δεν ωθεί τον διαιτητή να πράξει ανάλογα, καθώς αυτός σίγουρα δεν τον ακούει!
β. Δεν επηρεάζει τον παρατηρητή στην βαθμολογία του διαιτητή.
γ. Δεν μπορεί να αλλάξει την όποια γνώμη του θεατή, που έχει ανάλογη όραση και μπορεί να κρίνει ο ίδιος τι είναι αυτό που είδε. Ο περιγράφων μπορεί μόνο να διευκρινίσει τι ισχύει κατά περίπτωση σε ένα κανονισμό, που ο θεατής ίσως να μην γνωρίζει. (Σημείωση: Αν θεωρείτε ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που μπορούν να σας αλλάζουν γνώμη σε πράγματα που βλέπουν τα ματάκια μας, είτε πρέπει να δείτε οφθαλμίατρο είτε να τους κατηγορήσετε για σοφιστές και επικίνδυνους για την κοινωνία). Η δουλειά του περιγράφοντα είναι να λειτουργεί προσθετικά στην εικόνα, μεταφέροντας το κλίμα και δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίζει ο θεατής ποιός ποδοσφαιριστής δρα και πώς σε κάθε φάση. Κάθε εκτίμηση φάσης, απόφασης, απόδοσης παικτών, διαιτητών και προπονητών είναι καθάρα προσωπική. Αν τώρα διαφέρει από αυτήν του θεατή, τι πρέπει να γίνει; Τα όσα γραφώ παρακάτω ισχύουν και για σένα και για μένα, αλλά χρησιμοποιώ δεύτερο πρόσωπο, για την οικονομία του λόγου.
Καταρχήν δεν μπορεί να αλλάξει κανείς αυτό που βλέπουν τα μάτια σου! Αν φοβάσαι ότι τα λεγόμενα θα επηρεάσουν τους άλλους θεατές, που δεν έχουν τη δική σου... ικανότητα, μην ανησυχείς! Μπορεί να υπάρχουν πολλοί θεατές με χειρότερη κρίση από σένα, αλλά να είσαι σίγουρος ότι υπάρχουν και πολλοί με καλύτερη από τη δική σου!
Αν νομίζεις ο κάθε δημοσιογράφος μπορεί να διαμορφώνει συνειδήσεις, υποτιμάς πολύ την κοινωνία που ζεις και αν επιμένεις ότι είναι ευάλωτη, θα πρέπει να αναζητήσεις αλλού τις αιτίες! Και το πλέον σημαντικό! Που είναι και το μεγάλο μου παράπονο... Ποτέ μα ποτέ δεν έχω πάρει ένα e-mail, που να κριτικάρει έναν περιγράφοντα, σε αυτή την περίπτωση περιλαμβανομένου και εμού, για την χρήση της ελληνικής γλώσσας και το αν προφέρει λάθος ονόματα, ή αν δεν βρίσκει τον σωστό παίκτη που έχει τη μπάλα ή που έκανε τη σέντρα. Και βγάζω το απλό συμπέρασμα! Σήμερα δεν μας ενδιαφέρει αν το παιδί μας ακούει διαστρεβλωμένα ελληνικά ή αν μεταφέρεται λάθος μια πληροφορία, αλλά μας ενδιαφέρει να ακούει αν μια φάση ήταν πέναλτι ή όχι! Θα μου πείτε, ποιός είμαι εγώ, που παρακολουθώ έναν αγώνα, για να κρίνω τα ελληνικά του άλλου; Πανεπιστημιακός; Οχι, αλλά ούτε πανεπιστημιακός του ποδοσφαίρου είσαι... Και στο φινάλε, η παιδεία δίνει προτεραιότητα στο να ξέρεις πρώτα σωστά ελληνικά και μετά κανονισμούς ποδοσφαίρου! Εκτός αν νομίζεις ότι το δεύτερο αξίζει περισσότερο από το πρώτο!
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει για μια ακόμα φορά να αποθεώσουμε τον θρίαμβο της βλακείας!
novasports.gr

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Με δύο ακόμη βοηθούς θα πλαισιωθεί το τετράδυμο των διαιτητών, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της U.E.F.A.. Το νέο αυτό εγχείρημα θα ξεκινήσει πιλοτικά (μια λέξη που στην Ελλάδα έχει την έννοια του καθυστερώ, βλ. ηλεκτρονικό εισιτήριο), στο Europa League και αν αποδειχθεί η συνταγή καλή τότε θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες διοργανώσεις Και κάπου εκεί έρχεται στο μυαλό όλων το άμοιρο ελληνικό πρωτάθλημα και το ερώτημα πως θα κάνει βήματα μπροστά ώστε επιτέλους γίνει ανταγωνιστικό σε σχέση με τα προηγμένα ευρωπαϊκά. Η σκέψη είναι απλή: Από τη στιγμή που η U.E.F.A. συνεχώς προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να γίνει καλύτερο το προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο, ας προσφερθεί η ελληνική Super League, η Ε.Π.Ο. να λειτουργεί ως πειραματικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Όπως τα πειραματικά σχολεία δηλαδή που κάθε νέο μάθημα και τρόπος διδασκαλίας πρώτα περνάει από εκεί. Το πολύ πολύ να έχουν παρενέργειες τα πειράματα και να γίνει το ελληνικό πρωτάθλημα Super Super League γατί έτσι και αλλιώς χειρότερο δεν μπορεί να γίνει..

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ..

«Τι να έρθεις να κάνεις στην Αθήνα; Οικονομική κρίση, πολιτική αστάθεια, γρίπη.. και οι σεισμοί, άσε οι σεισμοί», λέει ο Χάρρυ Κλυνν σε μια σκηνή στην ταινία "τα 201 καναρίνια" του 1964. Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια μετά, η οικονομική κρίση έχει γίνει παγκόσμια, η πολιτική αστάθεια στη χώρα συνεχίζεται, η γρίπη έχει αποκτήσει το όνομα Η1Ν1 και το ψευδώνυμο 'των χοίρων', και οι σεισμοί.. Έτσι και το ελληνικό πρωτάθλημα ξεκίνησε και πάλι. Με σφαλτσοσφυρίγματα, καρέκλες προπονητών που τρίζουν από την πρώτη αγωνιστική και βέβαια η βία να είναι πάνω απ' όλους και απ' όλα. Και μέσα σε όλα αυτά να πρέπει ο Έλληνας πολίτης να αποφασίσει τι κόμμα θα ψηφίσει για να βγει η χώρα από αυτό το αδιέξοδο Να ψηφίσεις ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., αυτοί δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Να ψηφίσεις ΛΑ.Ο.Σ., αυτοί είναι άκρα δεξιά. Να ψηφίσεις Κ.Κ.Ε., αυτοί είναι κομμουνιστές Να ψηφίσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτοί έχουν τον Γιωργάκη για αρχηγό. Να ψηφίσεις Νέα Δημοκρατία, αυτοί θα κάψουν και τα δέντρα στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς. Τέλος, να ψηφίσεις οικολόγους πράσινους, αυτοί είναι οικολόγοι και αν μπουν στο τσίρκο που λέγεται Βουλή θα αφήσουν όλα τα ζώα που έχει μέσα, να βγουν ελεύθερα έξω..